Objavljene su nominacije za Porin, prednjače Pavel, Elemental i Matija Dedić

OBJAVLJENE su nominacije za ovogodišnju, 28. po redu dodjelu nagrade Porin.

Ove godine nije bilo fizičkog druženja, no nominacije u 36 kategorija objavljene su na YouTubeu.

Pristigle su 1784 prijave, od toga čak 214 prijavljenih albuma, 299 skladbi za pjesmu godine, a 75 prijava za kategoriju Novi izvođač, navedeno je na internetskoj stranici Porina.

Prema glasovima struke, najviše nominacija (pet) osvojili su grupa Pavel s albumom Ennui i gitaristički trio Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić s albumom 9OF3.

Album Ennui grupe Pavel nominiran je u kategoriji Album godine, zatim u kategoriji Najbolji album pop glazbe te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Filip Gržinčić. Pjesma Ne daj na nas, koju potpisuje Aljoša Šerić, a izvode Pavel feat. Tedi Spalato, osvojila je nominaciju za pjesmu godine, ali i nominaciju za najbolju vokalnu suradnju.

Album 9OF3 trija Pešut, Kovačić, Lesić nominiran je u kategoriji Najbolja snimka albuma, ton majstori su Miroslav Lesić, Vedran Baotić i Ivan Pešut; zatim u kategoriji Najbolji instrumentalni album, kao i u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Ivan Pešut. Skladba Lenny Bonham s istoimenog albuma nominirana je u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba, dok je Miroslav Lesić s albumom 9OF3 nominiran u kategoriji Producent godine.

U kategoriji Album godine nominirani su: Prljavo kazalište s albumom 30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb, Rundek & Ekipa s albumom Brisani prostor, Pavel s albumom Ennui, Je Veux s albumom I glow i Matija Dedić s albumom Tajna vještina – glazba Zlatana Stipišića Gibonnija.

Za Pjesmu godine nominirane su sljedeće pjesme: Hej, sanjalice grupe Elemental koju autorski potpisuju Konrad Lovrenčić, Mirela Priselac, Luka Tralić, Ivan Vodopijec, Davor Zanoški i Erol Zejnilović, zatim pjesma Mali krug velikih ljudi autora Ivana Dečaka u izvedbi Massima, pjesma Ne daj na nas autora Aljoše Šerića u izvedbi Pavel feat. Tedi Spalato, pjesma Puna memorija koju potpisuje i izvodi Vanna te pjesma Rođen za suze koju potpisuje Goran Bare, a izvode Goran Bare & Majke.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su: Daria Hodnik za skladbu Srce od stakla, Je Veux za skladbu Dance to forget i Vanna za skladbu Puna memorija.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su: Albina, Mia Negovetić i Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli.

Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojili su: LET 3 feat. Tereza Kesovija za skladbu Sam u vodi, zatim Pavel feat. Tedi Spalato za skladbu Ne daj na nas i Zsa Zsa feat. Hiljson Mandela za skladbu Ova ljubav.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su albumi: 91+ Stjepana Jimmyja Stanića i Orkestra Josipa Cvitanovića, zatim Ne okreći se, sine Rade Šerbedžije i album Šta mi ljube oćeš kazat Klape Rišpet.

U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su albumi: Ennui grupe Pavel, zatim Poljubi me sad Damira Kedže i album Sretan put Mie Dimšić.

U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su albumi: Jukebox grupe Divlje Jagode, zatim Memphis Light Tomislava Golubana i album Na putu – Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli.

U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su: Mark Mrakovčić s albumom Breeding black sheep, zatim Rundek & Ekipa s albumom Brisani prostor i Boris Štok s albumom Uvijek dio mene.

Većim brojem nominacija (četiri) ističu se Elemental i Matija Dedić.

Pjesma Hej, sanjalice grupe Elemental nominirana je u kategoriji Pjesma godine, a s tom pjesmom osvojili su i nominaciju u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Njihov album Ilica nominiran je u kategoriji Najbolji album hip hop glazbe, kao i u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Ante Zvonimir Stamać.

Album Tajna vještina – glazba Zlatana Stipišića Gibonnija Matije Dedića nominiran je u kategorijama Album godine, Najbolji instrumentalni album, Najbolja snimka albuma (ton majstori Goran Martinac i Dejan Vozlić), a skladba Ispod moga pramca (Tempera) nominirana je u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba.

U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su Elemental s albumom Ilica, zatim Alejuandro Buendija s albumom Škrinja i Reper iz sobe s albumom Vanka.

Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su Ivan Kapec 5tet s albumom Crta, zatim Cubismo & Jazz orkestar HRT-a s albumom Tumbao i Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a s albumom Villa Idola.

Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su album Igor Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem (izvođači: Solisti i Zbor Bavarskog radija, Orkestar Minhenskog radija, dirigent Ivan Repušić), zatim album Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta (izvođač: Solisti i Zbor Hrvatske radiotelevizije, Orkestar Minhenskog radija, dirigent Ivan Repušić), kao i album Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova (izvođači: Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a; Pavle Dešpalj, dirigent; Stjepan Franetović, tenor; Evelin Novak, sopran; Ljubomir Puškarić, bariton; Kristina Kolar, sopran; Luciano Batinić, bas; Irena Parlov, mezzosopran; Siniša Galović, tenor).

Nominaciju za Najbolji video broj osvojili su Dalibor Barić za video broj Banana (Psihomodo pop), Marko Zeljković za video broj Daleko (Josipa Lisac), Filip Gržinčić za video broj Dangerous waters (J.R. August) i Radislav Jovanov Gonzo za video broj Mali krug velikih ljudi (Massimo).

Nominirane za glazbenu nagradu Porin predstavili su Ivana Martinac, glavna tajnica Porina; Tamara Loos, voditeljica; Nikša Bratoš, Član UO-a glazbene nagrade Porin; Frano Đurović, Predsjednik UO-a Porina i Davor Drezga, izvršni direktor Porina.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here